Εξοικονόμηση ενέργειας

Καθιερώνεται «δείκτης ευφυΐας» για τα κτήρια, απλουστεύονται οι επιθεωρήσεις των συστημάτων θέρμανσης – κλιματισμού και προωθείται η ηλεκτροκίνηση

Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ η νέα Οδηγία εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία θα πρέπει να έχει τεθεί σε εφαρμογή από όλα τα κράτη μέλη εντός 20 μηνών από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Αυτό σημαίνει ότι ο Ιανουάριος του 2020 θα είναι ο μήνας εφαρμογής της νέας οδηγίας σε όλη την Ευρώπη, κάτι που δημιουργεί ιδιαίτερη χρονική πίεση στην ελληνική πλευρά, η οποία μόλις στα τέλη Νοεμβρίου του 2017 κατάφερε να εφαρμόσει (με τη θέση σε ισχύ του νέου ΚΕΝΑΚ) την προηγούμενη οδηγία (που εγκρίθηκε το 2010, τροποποιήθηκε το 2012 και ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία το 2013).
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ενέκρινε την αναθεωρημένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, ολοκληρώνοντας έτσι το τελικό στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας.
Η οδηγία βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και ενθαρρύνει την ανακαίνισή τους.
Επίσης προωθεί οικονομικά αποδοτικές ανακαινίσεις, καθιερώνει έναν δείκτη ευφυΐας για τα κτήρια, απλουστεύει τις επιθεωρήσεις των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού και προωθεί την ηλεκτροκίνηση με τη θέσπιση ενός πλαισίου για χώρους στάθμευσης των ηλεκτρικών οχημάτων.
Η Ελλάδα καλείται λοιπόν μόλις 6 μήνες μετά τη θέση σε ισχύ του ΚΕΝΑΚ 2017 να προετοιμαστεί εγκαίρως και να ενσωματώσει τις νομοθετικές αλλαγές που προβλέπονται στην οδηγία και ακολούθως, πάλι μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, να προσαρμόσει τον ΚΕΝΑΚ και τις Τεχνικές Οδηγίες Εφαρμογής του.

Τήρηση του χρονοδιαγράμματος

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρέπει να τηρηθεί πάση θυσία, καθώς ήδη έχει ήδη συμφωνηθεί εξουσιοδότηση προς την Κομισιόν ώστε να λάβει μέτρα εφόσον η Οδηγία δεν τεθεί σε εφαρμογή.
Προκειμένου λοιπόν να μην υπάρχει κίνδυνος παραπομπής της χώρας στο Ευρωδικαστήριο και επιβολής προστίμων θα πρέπει όλα τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους από τον Ιανουάριο του 2020 να είναι προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της νέας οδηγίας, καθώς αποτελεί προϋπόθεση νομιμότητας της χρήσης των κοινοτικών πόρων η εναρμόνισή τους με την κοινοτική νομοθεσία.
Επομένως, ενόψει των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας που επίκεινται (όπως αυτό για τη βιομηχανία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή για τα δημόσια και δημοτικά κτήρια) η χώρα μας θα πρέπει έγκαιρα μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 να υιοθετήσει νομοθετικά τις αλλαγές στη νομοθεσία και τα συνοδευτικά κείμενα (ΚΕΝΑΚ, ΤΟΤΕΕ, κλπ).
Εκτός και αν η Κυβέρνηση επιλέξει σε όλα τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας να βάλει ρήτρα ολοκλήρωσης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου μέχρι το 2019…
Σημειώνουμε πάντως ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα του νέου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», δηλαδή την πρόβλεψη ολοκλήρωσης εντός 9μηνου από την έγκριση, δεν προβλέπεται να δημιουργηθεί πρόβλημα σε όσους ενταχθούν στο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» καθώς ακόμη και όσοι ενταχθούν αργότερα μέσα στο 2018 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες μέχρι το 2019 το αργότερο και επομένως βρίσκονται εκτός του χρονοδιαγράμματος της νέας οδηγίας.